INFORMACJA
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdowie uprzejmie informuje, iż zostało zakończone wydawanie żywności pozyskanej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Podprogram 2019.
GOPS pełnił funkcję organizacji partnerskiej współpracując z Bankiem żywności w Krakowie i zajmował się przyjmowaniem wniosków, kwalifikowaniem osób, organizacją dostaw artykułów spożywczych jak również wydawaniem paczek żywnościowych.
Pomocą żywnościową objęte były osoby spełniające kryterium określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekraczał 200% kryterium dochodowego tj. 1402zł dla osoby samotnej i 1056zł dla osoby w rodzinie.
W opisywanym okresie wydano ponad 37 ton żywności w 1974 paczkach. Pomocą objęto 517 osób.
Rozdana żywność obejmowała 19 produktów tj.: groszek z marchewką, fasola biała, cukier biały, filet z makreli w oleju,, herbatniki maślane, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, gołąbki w sosie pomidorowym, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, sok jabłkowy klarowany.
Żywność wydawana była, podobnie jak w latach poprzednich, w Domu Strażaka w Gdowie.
W trakcie Programu GOPS prowadził działania towarzyszące w ramach których rozdano 50 poradników o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu. Organizowane były również oraz konsultacje dietetyczne, które były propozycją dla osób, które potrzebują indywidualnej współpracy dietetycznej. Podczas cyklu konsultacji uczestnik pracował nad wybranym przez niego problemem. Cykl obejmował 4 – 5 konsultacji telefonicznych.