Od września 2017r. do maja 2018r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdowie prowadził kolejną edycję pomocy żywnościowej dla mieszkańców Gminy w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa- Podprogram 2017.

GOPS pełnił funkcję organizacji partnerskiej współpracując z Bankiem żywności w Krakowie i zajmował się przyjmowaniem wniosków, kwalifikowaniem osób, organizacją dostaw artykułów spożywczych jak również wydawaniem paczek żywnościowych.

Pomocą żywnościową objęte były osoby spełniające kryterium określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekraczał 200% kryterium dochodowego tj. 1268zł dla osoby samotnej i 1028zł dla osoby w rodzinie.

W opisywanym okresie wydano ponad 38 ton żywności w 2217 paczkach. Pomocą objęto 599 osób.

Rozdana żywność obejmowała 21 artykułów spożywczych tj.: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki, mleko, ser żółty, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, kabanos wieprzowy, cukier, miód, olej i gulasz wieprzowy.

Żywność wydawana była, podobnie jak w latach poprzednich, w Domu Strażaka w Gdowie.

W trakcie Programu GOPS prowadził działania w ramach środków towarzyszących, mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Uczestnicy programu wzięli udział w dwóch warsztatach żywieniowych- Akademia Żywieniowa oraz Niemarnowanie żywności oraz w warsztatach kulinarnych Kulinarnie mocni. Warsztaty kulinarne odbyły się w Szkole Podstawowej w Gdowie.

Przewiń do góry