INFORMACJA – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Podprogram 2018

INFORMACJA

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdowie uprzejmie informuje, iż zostało zakończone wydawanie żywności pozyskanej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Podprogram 2018.

GOPS pełnił funkcję organizacji partnerskiej współpracując z Bankiem żywności w Krakowie i zajmował się przyjmowaniem wniosków, kwalifikowaniem osób, organizacją dostaw artykułów spożywczych jak również wydawaniem paczek żywnościowych.

Pomocą żywnościową objęte były osoby spełniające kryterium określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekraczał 200% kryterium dochodowego tj. 1402zł dla osoby samotnej i 1056zł dla osoby w rodzinie.

W opisywanym okresie wydano ponad 27 ton żywności w 1479 paczkach. Pomocą objęto 518 osób.

Rozdana żywność obejmowała 21 produktów tj.: Buraczki wiórki, cukier biały, fasola biała, filet z makreli w oleju, gołąbki w sosie pomidorowym, groszek z marchewką, herbatniki maślane, kabanosy wieprzowe, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, miód nektarowy wielokwiatowy, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona.

Żywność wydawana była, podobnie jak w latach poprzednich, w Domu Strażaka w Gdowie.

W trakcie Programu GOPS prowadził działania towarzyszące, mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Uczestnicy programu wzięli udział w dwóch warsztatach żywieniowych- Akademia Żywieniowa oraz Niemarnowanie żywności oraz w warsztatach kulinarnych. Warsztaty kulinarne odbyły się w Domu Strażaka w Zręczycach.

Przewiń do góry