Twórcze popołudnie w Centrum Kultury

Warsztaty kulinarne zorganizowane wczoraj w Centrum Kultury w Gdowie były wyjątkowo kreatywne i smakowite. Na kuchennym stole królowały ryby z okolicznych łowisk oraz ekologiczne warzywa z przydomowych ogródków.

Uczestnicy zajęć, pod czujnym okiem mistrza kuchni Łukasza Grabowskiego, przygotowali smaczne, ale przede wszystkim zdrowe przystawki, zupy i przekąski. Skosztować można było tatara z pstrąga z marynowanym burakiem pieczonym na miodzie z nutką kawioru malinowego, zupę rybną, żeberko pieczone z sosem z kiszonego ogórka na fasolce szparagowej z emulsją ze szpinaku…

Warsztaty kulinarne były jednym z elementów projektu pn. „Pokonać samotność i nudę – aktywny Senior w Gminie Gdów”. Wszystkie działania ukierunkowane są rozbudzanie i zaspokajanie potrzeb kulturalnych i społecznych naszych seniorów. Zadanie, w szczególności ma na celu zmniejszenie zagrożenia biernością, a przede wszystkim izolacją społeczną seniorów zamieszkujących Gminę Gdów. Projekt ukierunkowany jest na osoby starsze, a zaplanowane działania mają na celu osiągnięcie efektów w postaci nawiązania nowych znajomości oraz poprawy kontaktów między seniorami, wzrostu poczucia własnej wartości, poprawy samopoczucia, nabycia umiejętności organizowania czasu wolnego, budowania prawidłowych relacji międzypokoleniowych, odkrycia swoich zasobów i możliwości, nabycia wiedzy na temat swojego bezpieczeństwa i przeciwdziałanie zagrożeniom.

Przewiń do góry